Polinesian Noni Juice - naturalny sok 
z owoców Noni (łac. Morinda citrifolia)


Suplement diety


     Na ziemi znajdują się odległe zakątki, których nie dotknęły skutki rozwoju cywilizacyjnego. Takim miejscem jest m.in. Polinezja, gdzie miejscowa ludność wciąż jest bardziej narażona na kaprysy natury, niż obywatele bogatych społeczności – dlatego też, aby chronić swoje zdrowie, nawet dziś stosują naturalne środki, które pochodzą z „apteki natury”.
 Noni jest cudowną rośliną z "Ogrodu Edenu" - Polinezji. Noni rośnie jako krzak lub wiecznie zielone drzewo i osiąga wysokosć od 3 do 7 metrów. Ma sztywne i twarde gałęzie, z których wyrastają duże, ciemnozielone i błyszczące liście. Z małych pąków rozwijają się bujne kwiaty o delikatnym zapachu. To właśnie z nich powstają perłowobiałe owoce.

Owalny owoc, o średnicy ok. 7 cm i przeciętnej długości 7-15 cm, przypomina owoc chlebowca.
Gdy dojrzewają, stają się zielone, by w końcowej fazie nabrać zielonozółtego koloru. Są wtedy miękkie i mają charakterystyczny zapach przejrzałaego sera lub przysłowiowego trampka po wielogodzinnym treningu. Za ten zapach prawdopodobnie są odpowiedzialne kwasy kaprowy i kaprylowy.
Dojrzałe owoce zbiera się co dwa tygodnie czyli aż 24 razy w roku!
 
     Sok Noni zawiera blisko 100 różnych składników naturalnych w formie chelatów i enzymów oraz niezbędne dla naszego życia i zdrowia proteiny - anthrachinony takie jak: prokseronina (800 razy więcej niż w ananasie) damnacanthal, skopoletyna, fitocydy, serotonina, niewielkie ilości kseroniny i wiele innych, które występują tylko w naturalnym - wytwarzanym na zimno i niepasteryzowanym Polinesian Noni. 
Najważniejszym jednak składnikiem wśród pozostałych jest kseronina, wytwarzana w organizmie z prokseroniny dzięki obecności w surowym soku ważnego enzymu - prokseronazy. Komórki otrzymujące wystarczającą ilość kseroniny, mogą odpowiednio przyjmować pożywienie i jednocześnie skutecznie wydalać szkodliwe produkty odpadowe. Dzięki temu zachodzi sprawny proces oczyszczania i regeneracji całego organizmu. 

Uwaga!!!
Pod wpływem temperatury np. pasteryzacji lub innych soków owocowych oraz soków trawiennych w żołądku, prokseronina zostaje zniszczona - podlega zupełnemu rozpadowi i staje się dla systemu przemiany materii bezużyteczna jako prekursor wytwarzania niezbędnej dla organizmu kseroniny. Z tego powodu należy stosować sok niepasteryzowany (liofilizowany) o działaniu żywych składników biologicznie czynnych - sok z Noni, bez domieszki innych soków ( zachodzi wtedy reakcja działania różnych enzymów względem siebie, nie rozcieńczać z wodą ( tylko w wyjątkowych sytuacjach), absolutnie nie mieszać z mlekiem. Sok noni lub kapsułki należy stosować na czczo lub na pusty żołądek czyli na pół godziny przed posiłkami.



Kseronina - najlepszy przyjaciel komórek

      Podstawowe składniki, biorące udział w biosyntezie ustrojowej kseroniny, to prokseronina i prokseroninaza (enzym wymagany do katalizowania tego procesu przemiany) oraz prawdopodobnie różne inne substancje, takie jak witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty białkowe i serotonina.

W jaki sposób produkowana jest w organizmie kseronina? 
Według doktora Heinicke, mniej więcej co dwie godziny wątroba (która magazynuje prokseroninę) otrzymuje z mózgu sygnał do uwalniania "zastrzyku" prokseroniny do strumienia krwi. Wtedy poszczególne narządy i tkanki organizmu mogą pobierać z krwi taką ilość prokseroniny, jaka jest im potrzebna do produkcji kseroniny w celach naprawczych. W warunkach prawidłowych, komórki zawierają dostateczną ilość innej substancji biochemicznej, wymaganej do syntezy kseroniny, tzn, prokseroninazy; tylko prokseronina jest ograniczona w swoich zasobach. Zazwyczaj małe ilości prokseroniny, które znajdują się w organizmie, są wystarczające do prowadzenia "napraw", niezbędnych przeciętnemu człowiekowi. Jednak, jeśli w określonym narządzie organizm będzie potrzebował większych ilości kseroniny, np. gdy są obecne komórki przed-rakowe, podczas infekcji wirusowej lub w sytuacjach zwiększonego poziomu stresu - wtedy zwykle ilość prokseroniny jest niewystarczająca do zaspokojenia tych potrzeb. W rezultacie można zobaczyć, jak noni, zawierająca wysokie poziomy kseroniny, mogłaby korzystnie zaspokoić tę pilną potrzebę. (czytaj)
               
                                                   
   Morinda citrifolia

Ta wiecznie zielona roślina występuje tylko w Polinezji, Malezji, Australii oraz południowo-wschodniej Azji. Jej wysokość sięga 10 metrów. Jednakże to nie ta cecha przykuła światową uwagę, lecz niewiarygodnie bogaty skład jej owocu. Królowa owoców zawiera bowiem 18 różnych aminokwasów, również te niezbędne, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Aminokwasy to swego rodzaju „cegiełki” tworzące białka.
Zawarte w owocu składniki mineralne, jak np. sód, potas, żelazo, magnez oraz mangan zapewniają organizmowi optymalną ich podaż. Obecność witamin skutecznie wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a składniki antyoksydacyjne przyczyniają się do ochrony naszych komórek przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

 Noni korzystnie wspiera nasz organizm w samoregeneracji. Jednym z najważniejszych składników jest cząsteczka, zwana prokseroniną. Z prokseroniny nasz organizm wytwarza kseroninę, niezwykle pożyteczną dla organizmu, gdyż bierze ona udział w ważnych procesach fizjologicznych.
Skutecznie wspomaga komórki oraz prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i hormonalnego. Istnieje wiele sytuacji, które mogą zwiększyć zapotrzebowanie naszego organizmu na kseroninę, ale największy wpływ mają stres oraz zwiększony wysiłek umysłowy/fizyczny. Niewielkie ilości prokseroniny przyjmujemy wraz z pożywieniem, ale poziom jej zawartości w owocach noni jest wyjątkowy.


UWAGA!

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.  



   /źródło: www.calivita.com.pl ; Nutrition&Healt nr. 1 i 2 2005/
_______________________________________________________________________________________________

Liofilizowany sok Polinesian Noni możesz zastąpić liofilizowanymi kapsułkami owocu noni - Polinesian Noni  caps. - suplement diety

Noni w kapsułkach jest dostępne tylko dla klubowiczów CaliVita z aktywnym numerem klubowym. Do własnego użytku.


30ml liofilizowanego soku NONI zawiera 1000 mg owocu noni

1 kapsułka zawiera 400 mg liofilizowanego owocu noni

    ____________________________________________________________________________________________


"NONI - INDIAŃSKA MORWA" częsc I (Łac. Morinda citrifolia) Autor: Prof. dr nauk med. Valeria Szedlak -Vadocz >

"NONI - INDIAŃSKA MORWA" częsc II (Łac. Morinda citrifolia) Autor: Prof. dr nauk med. Valeria Szedlak -Vadocz >

"Noni owoc zdrowia" autor Jacek Skarbek >
______________________________________________________________________________________________

   ZAMÓWIENIE DLA KLUBOWICZÓW CALIVITA

Dotyczy osób posiadających swój kod członkowski w CaliVita International. Można tu zamówić produkty z oferty polskiej. Należy się zalogować wpisując swój numer klubowy oraz adres e-mail (to ważne bo wówczas zamawiasz w cenach klubowych).
Po zalogowaniu wejść na koszyk zamówienia pojedyncze, dalej sklep CaliVita poprowadzi w zakupach. W razie niejasności proszę o kontakt tel. 695411224 lub przez formularz

    ZAMÓWIENIE Z ZAPISEM DO KLUBU CALIVITA

* Zapis do klubu Calivita nie zobowiązuje Cię do dalszych zakupów, nie ma żadnych dodatkowych kosztów, kupujesz kiedy chcesz i co chcesz w cenie klubowej tzn. 33% niższej od detalicznej. Pierwszy wymagany zakup z zapisem do klubu CaliVita na sumę co najmniej 85zł (ceny klubowej).


   Chcesz dodatkowej rady w doborze produktów - zadaj pytanie